Skriven av Lena Andersson den 17 Feb 2025
Dan Lilja, vd för NSVA, berättar för oss om vattenförsörjning m m i de i organisationen ingående kommunerna.

President Maria Elfblad hälsar oss välkomna, och därefter får vi lyssna till Dan Lilja, VD för NSVA, med huvudkontor i Helsingborg. Dan tackar för inbjudan och börjar med att berätta om sitt drygt ett år långa arbete som VD för NSVA. För Dan är detta en ny bransch och ett nytt företag då han tidigare arbetade inom energibranschen.

NSVA – Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp

Örkelljunga är en av de åtta kommuner som är delägare i det kommunägda bolaget NSVA. De andra delägarna är Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv och Åstorp. Alla dessa kommuner har två platser i styrelsen och därmed lika mycket inflytande, oavsett kommunens storlek.

NSVA bildades för att de involverade kommunerna skulle kunna uppnå större volym och därmed bli mer kostnadseffektiva, mer attraktiva som arbetsgivare med fler anställda och olika kompetenser, samt få större investeringskapacitet. Idag arbetar cirka 250 personer på NSVA, där flertalet är ute i de olika verksamheterna.

Trenden i samhället är att fler och fler kommuner går över till samverkan för att klara framtidens investeringar och utveckling inom området.

Vad händer inom branschen ”vatten och avlopp”?

  • Klimatförändringar: Stora skyfall och efterföljande översvämningar påverkar branschen, särskilt i de låglänta områdena som Båstad och Örkelljunga.

  • Ekonomiska utmaningar: Kommunerna behöver göra stora investeringar och det finns behov av längre framförhållning med minst 20-årsplaner för varje kommun.

  • Kompetensutveckling: Bolaget behöver öka sin kompetens och erbjuda bättre arbetsvillkor för att möta konkurrensen från omvärlden.

  • Digitalisering och säkerhet: Digitalisering, AI och säkerhetsåtgärder är ständiga prioriteringar. Det förekommer försök från "främmande makt" att infiltrera bolaget, vilket gör att säkerhetskraven alltid måste ligga i framkant.

  • Komplexitet i beslutsfattande: EU:s omfattande lagstiftning inom området måste implementeras och följas av Sverige, med stora konsekvenser om lagarna inte efterlevs.

Örkelljunga

I januari 2024 inträffade en betydande vattenläcka i Örkelljunga, vilket ledde till att vattennivån sjönk drastiskt. Man upptäckte ett 20-tal läckor i vattensystemet, och det uppskattas att cirka 22 procent av vattnet försvinner genom dessa läckor. Trots detta ligger Örkelljunga förhållandevis bra till jämfört med andra kommuner. För att möta framtida behov krävs nya vattenproduktioner. Dock försvåras detta av PFAS och andra typer av föroreningar som finns i alla kommuner och gör det svårt att hitta bra vattenförsörjning.

Dan efterlyser en förbättrad vattenavläsning från invånarna i vår kommun för att faktureringen ska överensstämma med förbrukningen. I dagsläget lämnar 86 % av Örkelljungas invånare in sina mätningar, men denna andel kan förbättras.

Vi tackar Dan med en varm applåd för ett intressant föredrag, och presidenten hälsar oss alla välkomna till nästa måndag då vi får höra om Deromes resa i Örkelljunga.