Skriven av Lars-Rune Svensson den 17 Mar 2025
Birgitta Wallstedt sätter perspektiv på de storpolitiska turerna kring Grönland.

Presidenten Maria Elfblad hälsar de närvarande välkomna och speciellt välkommen till vår medlem, Birgitta Wallstedt, som är dagens föredragshållare.

Birgitta håller ett föredrag om det glödheta ämnet ”Kampen om Grönland”. Hon har bl. a varit studierektor i 10 år på Ilianniarfissuaq – Grönlands lärarhögskola.

Grönland är geologiskt en del av Nordamerika och geopolitiskt en del av Europa. Grönland har 56 000 invånare varav 19 000 bor i huvudstaden Nuuk. Landet är till ytan 5 gånger så stort som Sverige och avståndet från norr till söder är 270 mil jämfört med 160 i Sverige. Det finns 5 kommuner och 13 städer med mer än 1 000 invånare, alla med skolor och sjukhus/vårdcentral.

För flera tusen år sedan kom de första inuiterna från Kanada till Grönland.

  • 1721 kom danska missions- och handelsmän till landet

  • 1921 – 1953 dansk koloni, godkänd 1933 i Haag

  • 1953 – 1979 Län i Danmark

  • 1979 – 2009 Hjemmestyre, gradvis överföring av ansvar för utbildnings- bostads- och socialpolitik

  • 2009 Självstyre, omfattar allt utom utrikes, valuta och säkerhetspolitik

Parlamentet, Inatsisartut, har 31 ledamöter från 5 olika partier. Alla är för självständighet men oense om hur och när detta skall ske. Vid valet i förra veckan blev partiet Demokratiit det största partiet och kommer att bilda regering med Inuit Ataqatigiit och ev Atassut. I ett pressmeddelande efter valet meddelade politikerna:

”Kalaallit Nunaat (Grönland) kommer aldrig att bli en del av USA och vi kommer aldrig att bli amerikanare. Grönland är ett land, och alla partier står samlade mot den amerikanske presidentens oacceptabla agerande. Vi fortsätter kampen för vårt land – låt oss som folk finna styrka i detta.”

Hoten mot Grönlands framtid och självständighet:

  • Militära – USA, Nato, Ryssland och Kina har alla militära intressen i Grönland

  • Ekonomiska – kan i dagens läge inte försörja sig själva

  • Utbildning och rekrytering

Ekonomin på Grönland är i balans och det är bra priser på fisk, ökad turism och låg arbetslöshet. 100 000 gäster besöker landet varje år men det är brist på sovplatser och personal. Fisket är viktigt för Grönland och då speciellt räkor, torsk och hälleflundra. För att ekonomin skall gå ihop är landet beroende av Danmarks bidrag som förra året uppgick till 3,7 Mdr danska kronor.

Utbildningen är viktig och idag har de 3 gymnasieskolor men utspridd befolkning, många obehöriga lärare gör att många utbildar sig i Danmark. Hälften av 25 – 64 åringar har bara grundskoleutbildning.

Relationen med Danmark är stark med många familjeband men också spänningar.

Maria tackade Birgitta för ett utmärkt företag där vi lärt oss mycket om Grönland.

Nästa möte 24 mars: Ian Cortés Guzman – Mitt uppdrag som samhällsbyggnadschef i Örkelljunga

Veckobrevs skrivare: Lars-Rune Svensson