
Presidenten Maria Elfblad hälsade de närvarande välkomna och speciellt välkommen till dagens föredragshållare, Ralf Sjöberg som berättade om svensk järnvägshistoria under rubriken ”Eslöv nästa Höör sen”.
Ralf bor sedan en tid tillbaka i Sjöhultet. Han har under hela sitt liv arbetat på järnvägen och är nu pensionär men kör ibland pågatåg i Hässleholm.
Han berättade att den första ångmaskinen uppfanns redan 1712 i England av Thomas Newcomen. Den förbättrades senare av den mer kände James Watt.
1854 fick Nils Eriksson statens uppdrag att bygga de första svenska stambanorna, när järnvägarna övertog rollen som framtidens kommunikationsmedel. Den första stambanan invigdes 1856 och är numera det årtal som SJ använder som starten för sin verksamhet. Det viktigaste var transporterna av gods, sockerbetor från Skåne, malm och virke i Norrland. Järnvägen gjorde så att Sverige fick samma tid i hela landet.
Stambanorna byggdes inne i landet och huvudskälet till detta var att Ryssland även då utgjorde ett hot och man menade att riskerna var lägre inne i landet än ute vid kusterna.
Hälften av landets stambanor ägdes av staten och övriga halvan var privatägda. Olika bredd på spåren har alltid varit ett problem inom järnvägen och det finns tre olika spårvidder där normalspår 1435 mm är vanligast.
Ralf visade bilder på olika lok som trafikerat rälsen i Sverige under årens lopp:
F1200 ånglok tillverkat i Sverige 1914–1916 – hastighet 90 km/tim
Big Boy ånglok tillverkat i USA 1941 – 1944 som kunde dra tåg som var 9 km långa med topphastighet på 130 km/tim
T68 Railcare byggdes av Vossloh 2006 och är ett modernt diesellok
RC är Sveriges största lokserie och byggdes av ASEA med början på 60-talet
Green Cargo är det mest kända elloket i landet
Ralf avslutade med att berätta att Skåne/Smålands Järnväg, som gick mellan Kärreberga – Markaryd – Värnamo, byggdes mellan 1894 – 1899. Det var starten för järnvägstrafik i vår kommun. 1968 upphörde persontrafiken på denna sträcka även om godstrafiken pågick ytterligare några år.
Presidenten tackade Ralf för ett intressant och givande föredrag.
Veckobrevsskrivare: Lars-Rune Svensson